.st0{fill:#FFFFFF;}

6 tipuri de aparate dentare pentru un tratament ortodontic 

 octombrie 12, 2023

Tipuri de aparate dentare in tratamentele ortodontice

Sunt mai multe tipuri de aparate dentare ortodontice pentru corectarea alinierii dentare ce pot aduce îmbunătățiri semnificative atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. 

De-a lungul anilor, dezvoltarea tehnologiei și a medicinei dentare a adus la dispoziția pacienților o varietate impresionantă de modele și tipuri de aparate dentare. Această diversitate a făcut procesul de alegere a aparatului potrivit mai complex, dar și mai personalizat. În acest ghid, vom explora detalii despre diferitele tipuri de aparate dentare disponibile și vom evidenția aspectele cheie pentru a vă ajuta să faceți cea mai potrivită alegere în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.

Cele mai intalnite aspecte de luat în considerare atunci când vă decideți pentru unul dintre cele aceste tipuri de aparate dentare sunt: prețul, confortul, rezistența, eficiența, dar și gradul de vizibilitate pe care sunteți dispus să-l tolerați. Fiecare tip de aparat dental are propriile sale caracteristici, iar acest lucru poate influența în mare măsură alegerea dumneavoastră.1. Aparatele Dentare Tip Gutieră

Aparatele dentare tip gutieră sunt o soluție invizibilă și eficientă pentru corectarea dinților. Ele nu conțin bracketuri sau sârme, ci utilizează o tehnologie computerizată 3D pentru a crea seturi de gutiere personalizate, care corectează dinții treptat. Acestea sunt complet invizibile și oferă un nivel ridicat de confort.

De asemenea, sunt mai accesibile din punct de vedere financiar în comparație cu alte tipuri de aparate estetice. Avantajele includ:

 • Invizibilitate: Nu se văd, oferind discreție maximă.
 • Confort: Sunt confortabile datorită absenței bracketurilor și a sârmelor.
 • Cost Accesibil: Sunt adesea mai ieftine decât alte opțiuni estetice.

2. Aparatele Dentare Transparente-Safir

Pentru cei care doresc o soluție dentală vizibilă cât mai puțin posibil, aparatele dentare transparente-safir sunt o opțiune excelentă. Acestea sunt confecționate din cristal de safir, un material extraordinar de dur, aproape invizibil. Alegând aceste aparate, puteți fi siguri că nimeni nu le va observa, ceea ce vă oferă un nivel ridicat de discreție.

În plus, acestea sunt confortabile datorită marginilor rotunjite ale bracketurilor. Eficiența lor se apropie de cea a aparatelor metalice, cu un cost accesibil. Un singur aspect de luat în considerare este că bracketurile acestor aparate sunt mai puțin rezistente decât cele metalice.

Dacă discreția este o prioritate pentru dumneavoastră, aparatele dentare transparente-safir reprezintă o opțiune excelentă. Principalele avantaje includ:

 • Discreție: Fiind aproape invizibile, aparatele dentare transparente-safir nu atrag atenția.
 • Confort: Marginile rotunjite ale bracketurilor le fac confortabile pentru purtători.
 • Eficiență: Sunt la fel de eficiente ca și aparatele metalice, dar mai puțin vizibile.

3. Aparatele Dentare Metalice

Aparatele dentare metalice sunt cele mai comune și, de multe ori, cele mai eficiente din punct de vedere financiar. Acestea oferă o serie de avantaje, inclusiv eficacitatea în tratarea unei game variate de probleme dento-maxilare.

Un alt aspect interesant este că puteți personaliza aspectul acestor aparate cu elasticelor colorate, aducând o notă de originalitate tratamentului. Un alt beneficiu notabil este costul redus al acestui tip de aparat. 

 • Eficiență: Aparatele dentare metalice sunt eficiente în tratarea unei game variate de probleme dento-maxilare.
 • Personalizare: Acestea pot fi personalizate cu ajutorul elasticelor colorate pentru un aspect mai atrăgător.
 • Cost Redus: Sunt mai economice decât alte opțiuni.

Singurul dezavantaj notabil al aparatelor dentare metalice este vizibilitatea lor ridicată.


4. Aparatele Dentare Ceramice

Aparatele dentare ceramice sunt confecționate din ceramică albă semi-transparentă, care se potrivește bine cu dinții. Acestea sunt confortabile și pacienții se obișnuiesc cu ele rapid.

Principalul avantaj este aspectul lor estetic, deoarece sunt rezistente la pete. Cu toate acestea, trebuie menționat că sunt mai fragile decât alte tipuri de aparate. Principalele avantaje includ:

 • Aspect Estetic: Sunt atrăgătoare datorită culorii albe și semi-transparenței.
 • Confort: Pacienții se adaptează rapid la ele.
 • Rezistență la Pete: Sunt rezistente la pete.

Un dezavantaj notabil este faptul că sunt mai fragile decât alte tipuri de aparate.

5. Aparatele Dentare Linguale

Aparatele dentare linguale sunt cea mai estetică opțiune, deoarece sunt aplicate pe partea internă a dinților, fiind complet invizibile. Acestea utilizează tehnologie computerizată pentru a crea un plan de tratament eficient. Sunt ideale pentru majoritatea cazurilor și oferă un nivel înalt de confort.

Un alt avantaj este faptul că puteți vizualiza rezultatul final înainte de a începe tratamentul. Cu toate acestea, costul lor este mai ridicat. Avantajele includ:

 • Invizibilitate Totală: Nu se văd deloc.
 • Confort: Sunt confortabile datorită tehnologiei avansate folosite.
 • Eficiență: Sunt eficiente pentru majoritatea cazurilor.

Dezavantajul principal este costul mai ridicat.

6. Aparatele Dentare Mobile

Aparatele dentare mobile sunt concepute pentru a ghida creșterea maxilarelor și a oferi suficient spațiu pentru alinierea corectă a dinților. Acestea sunt ideale pentru copii cu vârsta între 8 și 12 ani.

Aparatele dentare mobile pot preveni tratamente mai complexe și costisitoare, corectând anomaliile dento-maxilare în stadiile incipiente. Ele pot fi personalizate pentru a fi atrăgătoare pentru copii. Avantajele includ:

 • Prevenirea Tratamentelor Costisitoare: Evită tratamente mai complexe pe termen lung.
 • Personalizare: Pot fi personalizate pentru a fi atractive pentru copii.


CONCLUZIE: Cele mai importante aspecte la aceste tipuri de aparate dentare.

 • Vizibilitatea: Dacă doriți să evitați vizibilitatea aparatului, aparatele gutieră, transparente-safir sau linguale sunt cele mai potrivite. Dacă nu vă deranjează vizibilitatea, aparatele metalice pot oferi eficiență la un cost mai redus.
 • Confortul: Aparatele tip gutieră sunt cele mai confortabile, dar fiecare tip de aparat poate necesita o perioadă de ajustare. Alegerea trebuie să țină cont de gradul de confort pe care sunteți dispus să-l acceptați.
 • Estetica: Pentru cei pentru care aspectul este o prioritate, aparatele transparente-safir sau ceramice oferă o soluție estetică.
 • Costul: Stabiliți un buget și luați în considerare costurile pe termen lung. Aparatele dentare metalice sunt, în general mai accesibile, dar costurile pot varia în funcție de clinică și complexitatea tratamentului.
 • Rezistență: Unele tipuri de aparate dentare pot fi mai rezistente decât altele. Aparatele metalice sunt cunoscute pentru rezistența lor, în timp ce cele ceramice pot fi mai fragile.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!