.st0{fill:#FFFFFF;}

Păstrarea Igienei Orale cu Aparat Dentar Invizibil: 6 Sfaturi și Trucuri Practice 

 august 30, 2023

Cum să pastrăm igiena orală când folosim un aparat dentar?

Atunci când purtăm un aparat dentar, indiferent dacă e invizibil sau clasic, menținerea unei igiene orale corespunzătoare devine esențială pentru sănătatea dinților și gingiilor noastre. În momentul cand folosim un aparat dentar invizibil, această sarcină poate părea puțin mai complexă din cauza structurii lor discrete. Însă, cu câteva sfaturi și trucuri practice, poți menține o igienă orală excelentă în timpul tratamentului.

1. Alegerea Corectă a Instrumentelor de Curățare

Pentru a începe corect în menținerea igienei orale pe parcursul folosirii unui aparat dentar invizibil, alegerea instrumentelor potrivite este crucială. Iată cum să faci această alegere inteligentă:

Periuța de Dinți cu peri de duritate medie: Optează pentru o periuță de dinți cu peri de duritate medie. Acest tip de periuță va curăța eficient dinții și gingiile fără a deteriora structura gutierelor sau a afecta smalțul dinților. Acest tip de peri îndepărtează eficient placa bacteriană și resturile de mâncare, oferind o curățare delicată și eficientă.

curatare dentara

2. Curățarea Meticuloasă După Fiecare Masă

Pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a menține igiena orală, curățarea dinților după fiecare masă este esențială. Iată câtiva pași pentru a efectua o curățare completă:

 1. 1

  Spălare Preliminară: Începe prin clătirea gurii cu apă pentru a îndepărta particulele mari de mâncare;

 2. 2
  Folosirea irigatorului bucal;
 3. 3
  Periaj Efectiv: Curăță dinții cu grijă și folosește o tehnică corectă de periaj. Asigură-te că perii fiecare dinte, inclusiv pe dedesubtul și deasupra gutierelor;
 4. 4
  Folosirea Aței Dentare: Îndepărtează reziduurile alimentare și placa dintre dinți folosind ața dentară. Optează pentru o ață dentară specială pentru aparate ortodontice sau ață dentară cu îndrumător pentru a ajunge cu ușurință sub gutiere;
 5. 5

  Clătire Finală: După periaj și folosirea aței dentare, clătește gura cu apă curată pentru a îndepărta resturile rămase și a-ți menține cavitatea orală proaspătă;

3. Îndepărtarea Gutierelor pentru Curățare

Un alt pas important pentru păstrarea igienei orale este să îndepărtezi gutierele înainte de a începe curățarea dinților. Acest lucru permite accesul neobstrucționat la fiecare dinte și asigură că îndepărtezi placa și reziduurile în mod corespunzător. În plus, îndepărtarea gutierelor îți permite să le cureți și separat pentru a preveni acumularea bacteriilor.

aparat dentar invizibil pret
aparat dentar invizibil pret

4. Evitarea Alimentelor Lipicioase și Dure

În timp ce porți aparate dentare invizibile, este important să eviți alimentele care ar putea provoca probleme. Alimentele lipicioase, cum ar fi caramelul sau guma, se pot lipi de gutiere și pot fi dificil de îndepărtat. De asemenea, alimentele dure, precum nucile sau înghețata tare, pot cauza daune gutierelor sau dinților.

Prin urmarea acestor prime patru sfaturi și trucuri practice, vei asigura o igienă orală adecvată și o vei menține sănătatea dinților pe durata tratamentului cu aparate dentare invizibile.

5. Apă și Gumă Fără Zahăr

În situațiile în care nu poți curăța dinții după masă, clătește-ți gura cu apă sau mestecă gumă fără zahăr. Aceasta poate ajuta la îndepărtarea temporară a reziduurilor și a plăcii bacteriene.

6. Programări Regulate la Ortodont

Vizitele regulate la ortodont joacă un rol esențial în menținerea igienei orale și a progresului tratamentului cu un aparat dentar invizibil. În timpul acestor vizite, specialistul va verifica starea gutierelor, va evalua evoluția alinierii dinților și va oferi sfaturi personalizate privind igiena orală. Ortodontul poate identifica eventualele probleme și ajusta tratamentul pentru a se asigura că obții cele mai bune rezultate și că îți menții sănătatea orală optimă.

Concluzie

Menținerea igienei orale adecvate în timpul purtării aparatului dentar invizibil este esențială pentru a evita problemele dentare și pentru a asigura rezultatele dorite ale tratamentului ortodontic. Alegerea instrumentelor corecte de curățare, curățarea meticuloasă după fiecare masă, îndepărtarea gutierelor pentru curățare, evitarea alimentelor problematice și programările regulate la ortodont sunt factori esențiali în acest proces. Prin dedicarea timpului și atenției necesare igienei orale, poți asigura un zâmbet sănătos și frumos pe toată durata călătoriei tale cu aparatul dentar invizibil. Dacă întâmpini dificultăți sau ai întrebări referitoare la îngrijirea adecvată, nu ezita să consulți ortodontistul pentru sfaturi personalizate și pentru a menține starea de sănătate optimă a dinților și gingiilor.

Pastrarea igienei orale

Vrei să afli mai multe detalii despre cum poți beneficia și tu de un 

aparat dentar invizibil?

Întrebări frecvente - Aparat Dentar Invizibil:

1. Care sunt avantajele unui aparat dentar invizibil?

Un aparatul dentar invizibil oferă numeroase avantaje, printre care:

 • Estetică: Fiind transparent, este discret și greu de observat.
 • Confort: Este mai puțin invaziv și provoacă mai puține disconforturi decât aparatele dentare tradiționale.
 • Îndepărtare ușoară: Poate fi scos temporar pentru a mânca sau a igieniza dinții.
 • Rezultate eficiente: Corectează alinierea dinților în mod precis și eficient.

2. Cât timp trebuie să port aparatul dentar invizibil?

Durata tratamentului cu aparatul dentar invizibil poate varia în funcție de complexitatea cazului și de nevoile individuale ale pacientului. De obicei, durata variază între câteva luni și doi ani.

3. Este aparatul dentar invizibil dureros?

Utilizarea unui aparatul dentar invizibil poate provoca ușoare disconforturi inițiale, precum presiune sau senzație de strâmtorare. Cu toate acestea, majoritatea pacienților se adaptează rapid la aparat și disconfortul inițial dispare treptat.

4. Pot mânca orice fel de alimente dacă port un aparat dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil poate fi scos temporar pentru a mânca, astfel încât puteți savura orice fel de alimente. Cu toate acestea, se recomandă evitarea alimentelor tari, lipicioase sau care pot provoca deteriorarea aparatului.

5. Cum se curăță aparatul dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil poate fi curățat folosind o periuță de dinți moale și apă călduță. De asemenea, se recomandă curățarea dinților și utilizarea apei de gură după fiecare masă, înainte de a reintroduce aparatul.

6. Este aparatul dentar invizibil potrivit pentru toată lumea?

Aparatul dentar invizibil este potrivit pentru mulți pacienți, dar nu pentru toate cazurile ortodontice. Consultați specialistul în ortodonție pentru a determina dacă sunteți candidatul potrivit pentru aparatul dentar invizibil.

7. Cum pot obține un aparat dentar invizibil?

Pentru a obține un aparat dentar invizibil, este recomandat să solicitați o programare la clinica noastră, unde Doctor Irinel vă va evalua și vă va oferi un plan de tratament personalizat.

aparat dentar invizibil | pastrarea igienei orale
aparat dentar invizibil | aparate dentare invizibile
>
Suna!