.st0{fill:#FFFFFF;}

Maseaua de Minte – 5 Informații Exacte 

 octombrie 31, 2023

Maseaua de minte și problemele dentare

Măseaua numită "molarul trei" este cunoscută și sub denumirea de maseaua de minte și este un set de molari ce erupe în spatele cavității bucale, de obicei în perioada cuprinsă între 17 și 25 de ani. Cu toate că această etapă a dezvoltării dentare ar trebui să fie una relativ normală, există cazuri în care apariția măselei de minte poate provoca disconfort și complicații serioase. În acest articol, vom explora cauzele când maseaua de minte erupe, simptomele asociate, complicațiile care pot să apară și opțiunile de tratament disponibile.

Cauzele când erupe maseaua de minte

maseaua de minte

maseaua de minte

Erupția molarului 3 numit maseaua de minte este, în esență, rezultatul creșterii continue a maxilarului. Maxilarul unui individ continuă să se dezvolte până la aproximativ vârsta de 25 de ani. Odată cu această creștere, se creează spațiu pentru ca maseaua de minte să erupă în mod natural și să ocupe locul ei în arcada dentara.

Cu toate acestea, în multe cazuri, nu există suficient spațiu pentru ca maseaua de minte să erupă în mod corect și să se alinieze cu celelalte măsele și dinți. Acest lucru se poate întâmpla din cauza mai multor factori:

 1. Maxilar insuficient dezvoltat: Dacă arcada dentara nu s-a dezvoltat suficient, măselele de minte pot să nu aibă locul necesar pentru a erupe în mod corect.
 2. Poziția incorectă a dinților: Dacă ceilalți dinți au ocupat deja spațiul în arcada dentara și au crescut în poziții care împiedică erupția măselei de minte, aceasta poate să nu aibă locul necesar.

Simptomele erupției măselei de minte

Când maseaua de minte erupe ea poate fi însoțită de o serie de simptome neplăcute, după cum urmează:

 1. Durere: Durerea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale erupției măselei de minte. Aceasta poate fi localizată în zona din spatele gurii și se poate manifesta sub formă de disconfort continuu sau dureri ascuțite care pot radia către alte părți ale feței.
 2. Umflare: Umflarea poate apărea în zona din spatele gurii, în jurul măselei de minte, ceea ce poate face mâncarea sau vorbirea inconfortabilă.
 3. Inflamație gingivală: Gingia din jurul măselei de minte poate deveni inflamată, roșie și sensibilă.
 4. Sensibilitate dentară: Dinții pot deveni sensibili la atingere sau la consumul anumitor alimente, mai ales dacă erupția este însoțită de presiune asupra dinților învecinați.
 5. Gingivită: Infecția gingiilor, cunoscută sub numele de gingivită, poate să apară în jurul măselei de minte din cauza dificultăților de igienă orală cauzate de poziția acesteia.

Complicațiile erupției măselei de minte

Creșterea măselei de minte în această perioadă 17-25 de ani, poate cauza o serie de complicații, inclusiv:

 1. Acumularea de alimente: Datorită dificultății în curățarea măselei de minte, alimentele pot rămâne blocate în jurul acesteia, creând un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor sau infecțiilor.
 2. Inflamația sinusurilor: Măselele de minte care nu erup în mod corespunzător pot exercita presiune asupra sinusurilor, ceea ce poate duce la inflamații și disconfort la nivelul sinusurilor.
 3. Infecții diverse: Una dintre cele mai grave complicații este infecția. Infecția poate să se dezvolte în jurul măselei de minte și poate duce la formarea unui abces, care este cunoscută ca fiind o pungă de puroi.

Tratamentul erupției măselei de minte

Tratamentul ce se aplică la maseaua de minte atunci cand ea erupe, depinde de gravitatea simptomelor și de posibilele complicații. În unele cazuri, nu este necesar niciun tratament, iar simptomele pot să se rezolve pe cont propriu. Cu toate acestea, în cazurile mai severe, medicul dentist sau medicul ortodont poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele opțiuni de tratament:

 1. Anestezie locală: Anestezia locală poate fi utilizată pentru a reduce durerea în timpul procedurilor dentare.
 2. Antiinflamatoare: Medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot fi prescrise pentru a reduce durerea și inflamația.
 3. Antibiotice: În cazul unei infecții, medicul poate prescrie antibiotice pentru a combate infecția.

În cazul în care erupția măselei de minte afectează structura dintilor și creează probleme ortodontice, există mai multe opțiuni de tratament pe care un doctor ortodont le poate recomanda, în funcție de severitatea cazului.

 1. Aparat dentar (ortodontic): În unele situații, dacă măseaua de minte erupe într-o poziție care provoacă îngramădire dentară sau modifică alinierea dinților, un aparat dentar poate fi o soluție eficientă. Aparatul dentar va corecta poziția dinților pentru a asigura o aliniere corectă și pentru a evita posibilele complicații ortodontice pe termen lung.
 2. Extracția măselei de minte: Dacă măseaua de minte perturbă grav structura dintilor și nu poate fi corectată cu ajutorul unui aparat dentar sau în cazul în care provoacă dureri sau complicații recurente, extracția măselei de minte poate fi necesară. Medicul dentist sau ortodont va evalua situația și va decide dacă extracția este cea mai bună opțiune.

Este important să menționăm că extracția măselei de minte este o procedură comună și, de obicei, nu afectează semnificativ funcționalitatea sau estetica zonelor dentare. În multe cazuri, maseaua de minte este necesar a fi extrasă pentru a preveni complicații ulterioare și pentru a menține sănătatea generală a cavității bucale și a structurii dentare.

În concluzie, în cazul în care maseua de minte afectează structura dintilor și provoacă probleme ortodontice, există soluții precum utilizarea unui aparat dentar sau extracția măselei de minte. Acestea vor fi recomandate de doctorul ortodont Irinel Panainte pentru a corecta aceste probleme și a preveni complicații viitoare, iar decizia asupra tratamentului potrivit va depinde de evaluarea specifică a fiecărui caz.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!