.st0{fill:#FFFFFF;}

Gutiera dentara – 5 aspecte importante de știut 

 octombrie 30, 2023

Ce este Gutiera Dentara?

Gutiera dentara este un dispozitiv intrabucal confecționat din plastic cu diferite caracteristici de duritate, flexibilitate și grosime. Există diferite tipuri de gutiere dentare, inclusiv opțiuni mobile și fixe și este folosită în diverse situații de tratament ortodontic și nu numai.  Prin urmare, gutiera dentara invizibilă reprezintă o mască de plastic personalizată care se utilizează pentru protejarea dinților și a restaurărilor protetice.

Gutierele mobile sunt asemănătoare gutierelor invizibile folosite în tratamentul cu Spark Aligners, în timp ce gutierele fixe sunt fabricate dintr-un aliaj metalic și sunt atașate pe partea interioară a dinților din față.

Gutiera dentara mobila e realizată dintr-un material clar și flexibil, care este personalizat pentru dinții individului. Există o gamă largă de folosire și sunt concepute să fie purtate în mod confortabil și în timpul activităților care pot pune în pericol dinții, cum ar fi sporturile sau exercițiile fizice.

Avantaje și Cazuri de Folosire 

Utilizarea unei gutiere dentare aduce numeroase avantaje pentru sănătatea dentară dar poate fi folosită cu success și în alte moduri unde se observă utilitatea. 

 • Gutierele dentare, ajută la menținerea rezultatelor obținute după purtarea aparatelor ortodontice sau a altor dispozitive ortodontice. După parcurgerea tratamentului ortodontic, cum ar fi purtarea aparatelor dentare, este important să menținem alinierea și poziționarea corectă a dinților. Gutierele dentare pot contribui la asigurarea faptului că dinții rămân în pozițiile corectate, prevenindu-le să se deplaseze sau să revină la pozițiile inițiale.
 • Gutierele dentare oferă un strat suplimentar de protecție pentru implanturile dentare, prevenindu-le să fie deteriorate sau deplasate. Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale ale dinților care sunt plasate în osul maxilar pentru a susține dinții înlocuitori. Sunt o soluție populară pentru persoanele care au pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza leziunilor, cariilor sau altor probleme dentare.
 • Gutierele dentare  reduc durerile de cap, durerile de maxilar și durerile de gât asociate cu bruxismul. Bruxismul, sau măcinarea dinților, este o afecțiune comună care poate duce la diferite probleme dentare, inclusiv uzura dinților, durerile de maxilar și durerile de cap. Gutiera dentara acționează ca o pernă, absorbind forța și presiunea exercitate în timpul măcinării dinților, reducând astfel solicitarea la nivelul dinților și a mușchilor maxilari.
 • Gutiera dentara poate ajuta chiar la reducerea sforăitului și la îmbunătățirea calității somnului. Sforăitul este adesea cauzat de relaxarea mușchilor gâtului și a gurii în timpul somnului, ceea ce poate duce la îngustarea căilor respiratorii și la vibrația țesuturilor, rezultând sunetul de sforăit. Gutierele dentare pot ajuta la ameliorarea sforăitului prin plasarea maxilarului într-o poziție care menține căile respiratorii deschise și previne vibrația țesuturilor.

 Gutiera Dentara - Sfaturi Practice

Utilizarea corectă a unei gutiere dentare este esențială pentru a asigura eficacitatea acesteia. Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmați pentru a utiliza o gutiera dentara:

 1. Asigurați-vă că aceasta se potrivește corect pe forma dinților. O gutiera dentara trebuie să fie realizată la comandă, pentru a se potrivi perfect dinților și gurii pacientului.
 2. Purtați gutiera în mod consecvent în timpul somnului sau așa cum v-a recomandat dentistul în cazul bruxismului. Gutierele dentare de acest tip sunt de obicei purtate noaptea, pentru a preveni măcinarea dinților sau evita durerile scrîșnirii din dinți. 
 3. Îndepărtați cu grijă gutiera, ținând marginile pentru a evita deteriorarea. Când scoateți gutiera dentara, evitați să o trageți sau să o răsuciți, deoarece aceasta ar putea să-și piardă forma sau să se deterioreze. În schimb, țineți cu grijă marginile gutierei și scoateți-o din gură.
 4. Curățați gutiera înainte și după fiecare utilizare pentru a menține igiena orală. Gutierele dentare pot aduna bacterii și reziduuri, așa că este important să le curățați în mod regulat. 
 5. Stocați gutiera într-o cutie specială pentru a o proteja de deteriorare. Atunci când nu este în uz, gutiera dentara trebuie să fie depozitată într-o cutie curată și uscată pentru a preveni contaminarea sau deteriorarea.
 6. Evitați să o depozitați gutiera dentara în lumina soarelui directă sau într-un mediu cald, deoarece aceasta ar putea să-și piardă forma sau să se deformeze.

Cum se Îngrijesc Gutierele Dentare?

Pentru a menține gutierele dentare în stare bună și a le asigura durabilitatea, este necesară îngrijirea și curățarea corespunzătoare. Iată câteva orientări:

 1. Clătiți gutiera dentara cu apă caldă după fiecare utilizare pentru a îndepărta reziduurile. Lăsați gutiera să se înmoaie în soluție timp de câteva minute, apoi clătiți-o bine cu apă înainte de utilizare. Acest lucru va ajuta la eliminarea oricăror particule alimentare sau bacterii care s-au acumulat pe gutieră.
 2. Curățați gutiera dentara cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi, evitând utilizarea pastei de dinți. Pasta de dinți poate fi abrazivă și poate zgâria suprafața gutierei. În schimb, folosiți săpun sau soluție de gură pentru a peria cu grijă gutiera
 3. Uscarea completă a gutierei înainte de a o depozita pentru a preveni creșterea bacteriilor. Umiditatea poate favoriza dzvoltarea bacteriilor și mucegaiului pe gutieră. După curățare, lăsați gutiera să se usuce complet înainte de a o depozita.
 4. Efectuați o curățare profundă a gutierei o dată pe lună folosind produse de curățare pentru proteze sau o soluție de oțet și peroxid de hidrogen. Curățarea profundă poate ajuta la îndepărtarea petelor persistente sau a bacteriilor care s-au acumulat pe gutieră. 

Gutierele Dentare și Durata de Viață

Durata de viață a unei gutiere dentare poate varia în funcție de uzură, situându-se de obicei între unul și cinci ani. Evaluarea regulată de către un dentist este necesară pentru a evalua potrivirea și starea gutierei.

În timp, gutiera se poate uza sau să-și piardă forma, ceea ce reduce eficacitatea acesteia în protejarea dinților. Este important să înlocuiți gutiera dentara dacă apar semne de uzură sau disconfort pentru a asigura protecția optimă.

Concluzie

Gutiera dentara este un instrument esențial pentru protejarea dinților de diferite condiții și probleme. Ele oferă avantaje precum menținerea rezultatelor ortodontice, protejarea lucrărilor dentare, menținerea poziției dinților și reducerea disconfortului asociat cu bruxismul.

Utilizarea corectă, îngrijirea și evaluarea regulată de către un dentist sunt cruciale pentru maximizarea beneficiilor gutierelor dentare. Consultarea unui doctor ortodont vă va oferi sfaturi personalizate cu privire la alegerea, utilizarea și întreținerea unei gutiere dentare pentru a vă asigura sănătatea dentară.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!