.st0{fill:#FFFFFF;}

Detartraj: un ghid informativ în 8 pași 

 decembrie 21, 2023

Noțiuni de bază

Îngrijirea dinților depășește periajul simplu - intră în scenă detartrajul. În acest ghid, explorăm în profunzime lumea îngrijirii dentare, dezvăluind secretele acestui procedeu. De la înțelegerea importanței sale până la abordarea întrebărilor comune, acest articol își propune să te înzestreze cu cunoștințele necesare pentru a lua decizii informate despre sănătatea ta orală.


Detartrajul reprezintă un procedeu specializat de curățare a tartrului dentar. Tartrul este o acumulare formată din bacterii și reziduuri alimentare care se depun pe suprafața dinților noștri. Acest fenomen poate duce la probleme dentare și gingivale, afectând sănătatea orală în timp. Prin intermediul detartrajului, aceste depuneri nedorite sunt eliminate, contribuind semnificativ la menținerea unei igiene orale optime.

Tartrul se formează atunci când placa bacteriană, o peliculă incoloră de bacterii care se acumulează constant pe dinți, se calcifică și devine o substanță mai dură. Această acumulare poate apărea în special în zonele dificil de curățat ale dinților și a gingiilor. Prin detartraj, se îndepărtează eficient această substanță dură, previnând astfel potențialele probleme de sănătate orală.

Procedura este esențială pentru prevenirea afecțiunilor precum cariile dentare, gingivitele și parodontitele. În plus, eliminarea tartrului contribuie la menținerea aspectului estetic al dinților, oferindu-le un aspect mai curat și mai alb. Este recomandat să alegeți detartrajul regulat pentru a vă asigura că zâmbetul dumneavoastră rămâne sănătos și strălucitor.

Medicul dentist, cu ajutorul instrumentelor specializate, va efectua detartrajul în cabinetul său. Procedura începe cu o examinare detaliată a sănătății dentare pentru a identifica eventualele probleme. Apoi, cu atenție și precizie, tartrul este îndepărtat de pe suprafața dinților și de la nivelul gingiilor.

Importanța detartrajului

Detartrajul nu se rezumă doar la aspectul cosmetic; este un element esențial pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung. Prin eliminarea tartrului, se reduc semnificativ riscurile apariției problemelor precum cariile dentare, inflamațiile gingiilor și chiar pierderea dinților.

Tartrul sau acumularea de bacterii și reziduuri alimentare pe suprafața dinților, poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea cariilor. Eliminarea regulată a tartrului prin detartraj contribuie la prevenirea formării cariilor și protejează smalțul dentar.

În plus, tartrul poate fi o cauză a inflamațiilor gingiilor, precum gingivita. Detartrajul corect efectuat ajută la menținerea gingiilor sănătoase, prevenind inflamațiile și sângerările gingivale, care pot duce la afecțiuni mai grave precum parodontita.

Un alt beneficiu major al detartrajului este prevenirea pierderii dinților. Tartrul netratat poate duce la slăbirea țesuturilor de susținere ale dinților, crescând riscul de mobilitate și, în cele din urmă, de pierdere a acestora. Prin urmare, detartrajul devine o măsură preventivă crucială pentru menținerea integrității structurale a dinților.

Considerând aceste aspecte, detartrajul nu trebuie privit doar ca o procedură de curățare a dinților, ci ca o investiție în prevenție și sănătatea dentară a întregii cavitați bucale. Este un pas esențial pentru cei care doresc să-și păstreze dinții sănătoși și să beneficieze de o zâmbire frumoasă pe termen lung. Prin îngrijirea regulată și conștientă a sănătății orale, detartrajul devine un pilon fundamental în menținerea unui zâmbet radiant și a unei danturi puternice.

Momentul potrivit pentru detartraj

Frecvența acestui procedeu poate varia în funcție de starea sănătății dentare a fiecărui pacient, iar medicul dentist poate sugera o frecvență mai mare în anumite cazuri. Identificarea momentului potrivit pentru detartraj devine astfel un aspect crucial în îngrijirea orală și menținerea unei sănătăți dentare optime.

Fiecare individ are nevoi dentare specifice, iar starea sănătății orale poate varia în funcție de factori precum igiena personală, predispoziția genetică și eventualele afecțiuni preexistente. Prin urmare, consultarea regulată a medicului dentist este esențială pentru evaluarea stării dentare și stabilirea unei planificări personalizate.

Medicul dentist, în urma unei examinări atente, poate identifica depunerile de tartru și evalua gradul de sănătate al gingiilor și al dinților. Pe baza acestor informații, va sugera frecvența optimă, adaptată nevoilor specifice ale pacientului.

Identificarea momentului potrivit pentru procedeu implică și prevenirea potențialelor probleme dentare. Prin eliminarea regulată a tartrului, se reduc riscurile apariției cariilor dentare, inflamațiilor gingiilor și altor afecțiuni dentare. De asemenea, acest proces contribuie la menținerea unei respirații proaspete și la îmbunătățirea esteticii dentare.

Prin urmare, detartrajul nu este doar o practică recomandată, ci și o strategie de prevenție personalizată. Identificarea corectă a momentului optim pentru detartraj, în colaborare cu medicul dentist, este esențială pentru asigurarea unei sănătăți dentare depline.

Câte metode există?

Există mai multe metode eficiente iar alegerea potrivită depinde de nevoile și preferințele individuale ale pacientului. Iată câteva dintre metodele comune;

detartraj
 1. Tradițional: Această metodă implică utilizarea unor instrumente manuale, precum scarificatoare și sonde, pentru a îndepărta manual tartrul de pe suprafața dinților. Este o tehnică bine cunoscută și larg utilizată.
 2. Cu Ultrasunete: Utilizează undele sonore de înaltă frecvență pentru a descompune tartrul și placa dentară. Această metodă oferă eficiență îmbunătățită și un nivel redus de disconfort.
 3. Cu Laser: Folosește tehnologia laser pentru a îndepărta tartrul. Avantajele includ reducerea disconfortului, recuperare mai rapidă și o precizie crescută în îndepărtarea depunerilor.
 4. Aer-Apa: Această metodă utilizează un dispozitiv care combină apă sub presiune cu particule fine de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta tartrul.
 5. Mecanic: În această metodă, un dispozitiv cu viteză mare, precum un scaler sau un airflow, este utilizat pentru a îndepărta tartrul. Este o tehnică rapidă și eficientă.
 6. Manual cu Periuța de Dinți Electrică: Se utilizează o periuță de dinți electrică specială pentru a îndepărta tartrul. Este o opțiune potrivită pentru cei care doresc să îl facă și acasă.
 7. Subgingival: Se concentrează pe îndepărtarea tartrului sub linia gingivală, ajutând la tratarea problemelor gingivale mai profunde.

Fiecare metodă are propriile sale avantaje și limitări, iar medicul dentist va recomanda cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile specifice ale pacientului și starea sa orală. Este important să discutați cu medicul dentist pentru a alege metoda care se potrivește cel mai bine situației dumneavoastră.

Beneficiile detartrajului regulat

Beneficiile detartrajului regulat sunt extrem de valoroase pentru sănătatea dentară și generală a individului. Acest proces aduce numeroase avantaje, depășind beneficiile estetice ale unui zâmbet fericit. Iată o listă care contribuie la menținerea sănătății orale și a stării generale de bine:

 1. Prevenirea Cariilor Dentare: Detartrajul elimină tartrul, depozitele dure de bacterii și minerale, reducând astfel riscul de apariție a cariilor dentare. Prin menținerea suprafețelor dentare curate, smalțul este protejat, asigurându-se o cavitate bucală sănătoasă.
 2. Reducerea Riscului de Gingivită și Parodontită: Tartrul poate fi o sursă de inflamație gingivală, conducând la gingivită și, ulterior, la parodontită. Detartrajul regulat previne acumularea bacteriilor și inflamațiile gingiilor, protejând țesuturile de susținere ale dinților.
 3. Contribuția la Respirație Proaspătă: Depunerile de tartru pot fi o sursă a mirosului neplăcut al respirației. Prin îndepărtarea acestora, detartrajul contribuie la menținerea unei respirații proaspete și la îmbunătățirea stimei de sine în interacțiunile sociale.
 4. Prevenirea Mobilității și Pierderii Dinților: Tartrul netratat poate afecta structurile de susținere ale dinților, conducând la mobilitate și, în cele din urmă, la pierderea lor. Detartrajul periodic contribuie la menținerea integrității dentare și la prevenirea acestei probleme.
 5. Promovarea Sănătății Generale: Problemele dentare netratate pot avea impact asupra stării generale de sănătate. Detartrajul regulat nu doar protejează sănătatea orală, ci poate avea și efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular și a altor aspecte ale sănătății generale.
 6. Zâmbet Mai Strălucitor și Încredere de Sine: Îndepărtarea tartrului conferă dinților un aspect mai curat și mai alb, contribuind la un zâmbet mai strălucitor și la îmbunătățirea esteticii dentare.

Detartraj făcut acasă: mit și realitate

 • MIT: Detartrajul făcut acasă este la fel de eficient ca și cel profesionist
  Unul dintre miturile comune este că detartrajul realizat acasă poate oferi aceleași rezultate eficiente ca cel efectuat de un profesionist. Realitatea este că profesionalismul și abilitățile medicului dentist sunt esențiale pentru a asigura o îndepărtare corectă a tartrului și pentru a preveni leziunile accidentale.
 • MITDetartrajul făcut acasă este lipsit de riscuri 
  Unul dintre miturile comune este că detartrajul realizat acasă poate oferi aceleași rezultate eficiente ca cel efectuat de un profesionist. Realitatea este că profesionalismul și abilitățile medicului dentist sunt esențiale pentru a asigura o îndepărtare corectă a tartrului și pentru a preveni leziunile accidentale.
 • MIT: Detartrajul nu mai este necesar dacă folosesc produse specializate
  Mulți cred că utilizarea acasă a unor produse de igienă dentară specializate înlocuiește necesitatea detartrajului profesionist. În realitate, aceste produse pot ajuta la menținerea igienei orale, dar nu înlocuiesc eficiența și precizia detartrajului realizat de un medic dentist.
 • REALITATEDetartrajul profesionist asigură rezultate optime
  În ciuda miturilor, realitatea este că detartrajul efectuat de un medic dentist profesionist este esențial pentru rezultate sigure și eficiente. Aceștia au expertiza necesară pentru a identifica și îndepărta tartrul în mod corespunzător, menținând sănătatea orală.

Este valabil și pentru copii?

doctor ortodont Irinel Panainte 2

Doctor Irinel Panainte vizitat de către copii

Acest procedeu nu este rezervat exclusiv adulților; din contră, el poate juca un rol semnificativ și în menținerea sănătății orale a copiilor. Cu toate acestea, există anumite aspecte pe care părinții ar trebui să le ia în considerare atunci când vine vorba de cei mici.

 • Momentul potrivit pentru a începe:

Specialiștii recomandă ca primul detartraj să fie efectuat în jurul vârstei de 3 ani sau imediat după ce copilul dezvoltă toți dinții de lapte. Aceasta asigură începerea unei rutine preventive timpurii și identificarea potențialelor probleme dentare în stadii incipiente.

 • Importanța detartrajului la copii:

Detartrajul în rândul copiilor nu are doar rolul de a menține un zâmbet strălucitor. Eliminarea tartrului contribuie la prevenirea cariilor dentare și a problemelor gingivale, asigurând dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți.

 • Abordare prietenoasă și educație:

Pentru copii, este esențial ca experiența detartrajului să fie una pozitivă. Dentistul pediatric va adopta o abordare prietenoasă și va explica pas cu pas procedura pentru a diminua orice anxietate. Educația privind igiena orală corectă va contribui la formarea unor obiceiuri sănătoase.

 • Prevenirea anxietății:

Pentru a preveni anxietatea copiilor în fața detartrajului, este util să le explicați în prealabil despre experiența lor la cabinetul dentistului. Părinții pot folosi povești sau jocuri de rol pentru a face familiară procedura și pentru a le arăta că este ceva normal și necesar.

 • Siguranța în prim-plan:

Pentru părinți, este esențial să se asigure că cabinetul dentistului este echipat corespunzător pentru tratarea copiilor. Instrumentele și mediul trebuie să fie prietenoase și sigure pentru a le oferi celor mici o experiență confortabilă și plăcută.

 • Îngrijirea după procedeu:

După ce a fost efectuat procedeul, încurajați copilul să continue o igienă orală corespunzătoare acasă. Alegerea unei paste de dinți adecvate pentru vârsta lor și utilizarea regulată a aței dentare îi va ajuta să-și mențină zâmbetul sănătos.

Întrebări frecvente despre procedeu

La ce să mă aștept?

Detartrajul este un proces neinvaziv și, de obicei, nedureros. Medicul dentist va utiliza instrumente specializate pentru îndepărtarea tartrului, iar întregul proces durează în mod obișnuit între 30 și 60 de minute.

Cât de des ar trebui să îl fac?

Recomandarea generală este de cel puțin o dată pe an. Cu toate acestea, în funcție de starea individuală a sănătății orale, dentistul poate sugera o frecvență mai mare pentru detartraj.

Ce legătură are cu gingiile?

Sănătatea gingiilor și detartrajul sunt strâns legate. Descoperiți cum prevenirea acumulării de tartru poate contribui la prevenirea inflamațiilor gingivale și menținerea unei gingii sănătoase.

Este dureros?

De obicei, detartrajul nu este dureros. Uneori, pacienții pot simți o ușoară sensibilitate sau disconfort, dar acest lucru este temporar și dispare în scurt timp.

Care este diferența față de albire?

Detartrajul se concentrează pe îndepărtarea tartrului și a petelor, contribuind la menținerea sănătății orale. Albirea, în schimb, are scopul de a îmbunătăți culoarea dinților.

Pot să fac procedeul acasă?

Desi exista produse pentru detartraj acasa, recomandarea este să consultați întotdeauna un medic dentist pentru un detartraj

Există discomfort după?

Pentru a reduce disconfortul, se recomandă evitarea consumului de alimente sau băuturi fierbinți și reci imediat după procedură. De asemenea, se pot utiliza pastă de dinți pentru dinți sensibili.

Există riscuri asociate?

Detartrajul este o procedură sigură, dar pot exista riscuri minime, cum ar fi sensibilitatea temporară a dinților sau a gingiilor. Este important să urmați recomandările medicului dentist pentru îngrijirea după ce procesul a fost încheiat.

Cât durează procedura?

Durata poate varia în funcție de gradul acumulării de tartru și de starea generală a sănătății orale. În mod obișnuit, procedura poate dura între 30 și 60 de minute.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!