.st0{fill:#FFFFFF;}

3 lucruri despre fatete dentare: Tipuri, Avantaje și Dezavantaje 

 februarie 14, 2024

Fatete dentare - un salt uriaș către zambete perfecte

Fațetele dentare pot fi soluția potrivită pentru a avea un zâmbet frumos și uniform. Din păcate, mulți oameni se confruntă cu probleme de estetică dentară, cum ar fi dinții galbeni, dinții curbați sau spațiile dintre dinți. Tratamentul cu fațete dentare, inclusiv cu cele din zirconiu, poate corecta aceste imperfecțiuni și poate transforma complet aspectul dinților și zâmbetul, contribuind la estetica generală. Totuși, înainte de a folosi aceasta soluție cu fatete dentare este bine să cunoaștem atât avantajele, cât și dezavantajele acestui tratament estetic.

Aceste fatete dentare sunt o soluție estetică minim invazivă pentru corectarea imperfecțiunilor dentare. Înainte de aplicarea fațetelor, este important să îți faci o evaluare dentară completă și să discuți cu medicul tău dentist despre opțiunile tale, incluzând alegerea între fațete dentare sau coroane dentare. Fațetele dentare pot corecta o varietate de probleme, cum ar fi dinții strâmbi, dinții scurți sau dinții înghesuiți. Aceasta este o procedură minim invazivă, care necesită slefuirea unei cantități mici de smalț dentar. Prin aplicarea fațetelor, poți obține un zâmbet frumos și strălucitor, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale majore.

Există diferite tipuri de materiale din care pot fi fabricate fațetele dentare, cum ar fi porțelanul sau rășina compozită, oferind soluții pentru un zâmbet frumos fără a afecta dinții naturali. Medicul tău dentist îți poate ajuta să alegi cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile tale și de bugetul pe care îl ai disponibil. Indiferent de alegerea ta, fațetele dentare reprezintă o opțiune excelentă pentru a-ți obține un zâmbet de invidiat!

Tipuri de fatete dentare

Aplicarea fațetelor dentare poate crea un zâmbet impecabil și strălucitor, îmbunătățind aspectul și încrederea în sine a unei persoane. 

Există mai multe tipuri de fațete dentare în funcție de materialul din care sunt realizate, incluzând fatete din zirconiu și dentare emax, care pot oferi soluții personalizate pentru probleme dentare specifice.

  • Fațete dentare din ceramică - sunt considerate cele mai estetice și rezistente. Pot fi din zirconiu sau oxid de zirconiu, oferind soluții durabile chiar și pentru dinții cu probleme de aliniere.
  • Fațete dentare din compozit - sunt mai ieftine însă nu sunt la fel de rezistente ca cele din ceramică. Se degradează mai repede sub acțiunea factorilor de mediu și a alimentelor dure.
  • Fațete dentare no prep - nu necesită șlefuirea dinților, însă aderă slăbiți la suprafața dinților.
  • Fațete dentare din emax - un material plastic ceramic de înaltă performanță folosit pentru fațetele dentare.

Aceste fatete dentare sunt foițe fine, confecționate din porțelan sau rășină compozită, sunt fixate pe fața dinților pentru a acoperi imperfecțiunile, cum ar fi decolorarea, fisurile sau forma inestetică a acestora. Cu toate acestea, nu este suficient doar să aplicăm fațetele dentare, ci este necesară și o intreținere adecvată pentru a ne asigura că ele rămân intacte și într-o stare bună de-a lungul timpului.

Avantaje si dezavantaje ale fațetelor dentare

Cele mai rezistente sunt fațetele dentare ceramice și sunt cele mai populare opțiuni pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului, fiind urmate de cele din oxid de zirconiu. Primele sunt realizate dintr-un material ceramic extrem de durabil, care poate rezista la presiuni și forțe de mestecare și mușcare. De asemenea, fatele dentare ceramice au o rezistență excelentă la zgârieturi și colorare, asigurând un aspect impecabil al dinților timp îndelungat.

Avantajele fațetelor dentare sunt in primul rand estetice, ele pot crea un zâmbet uniform si pot corecta imperfecțiunile dinților. De asemenea pot proteja dintelui și întări dinții slabi.

In schimb, dezavantajele principale ale acestui tratament sunt: necesita șlefuirea dinților cu pierdere de substanță dentara, pot cădea in timp daca nu sunt întreținute corect, nu protejează împotriva cariilor.

Necesită o anumita cantitate mica de substanță dentara in momentul pregătirii suprafețelor dentare pentru aplicarea fațetelor. Se pot decolora in timp din cauza alimentelor și băuturilor care conțin coloranți.

Fațetele dentare pot cădea dacă nu sunt întreținute corespunzător prin igiena dentară zilnică și nu protejează împotriva cariilor sau traumatismelor, subliniind importanța protecției dentare naturale. Ele pot fi inestetice daca nu corespund perfect dinților.

Costurile pot fi destul de mari pentru înlocuirea lor după un număr de ani de aceea intrebarea ”Cat costa fatetele dentare?” este pusă din ce in ce mai mult.

Întreținere fatete dentare

Pentru ca aceste fatete dentare sa reziste cat mai mult timp este nevoie de o bună igiena dentara zilnica, prin spălarea dinților de cel Putin 2 ori pe zi cu pasta si ata dentara. De asemenea este bine sa se evite alimentele aciduloase care pot decolora fațetele din ceramică. Controalele periodice la medicul stomatolog sunt de asemenea importante pentru a preveni apariția cariei sub fațetele dentare.

Durata medie de viata a fațetelor dentare din ceramică de înaltă calitate poate fi de 5-10 ani in funcție de materialul folosit, igiena dentara si stilul de viata al pacientului. Fațetele pot rezista mai mult daca se aplică corect recomandările medicului stomatolog privind igiena si alimentația. Este posibil ca în timp fațetele sa se decoloreze ușor sau să apară mici fisuri, moment în care este indicată înlocuirea lor, ținând cont și de pretul fatetelor dentare la acel moment.

Înainte de a aplica o soluție cu fatete dentare, medicul stomatolog poate realiza o simulare computerizata a fațetelor pe baza fotografiilor digitale. Aceasta simulare numita "digital smile design" permite pacientului sa vadă cum va arata viitorul sau zâmbet înainte de a debuta propriu-zis tratamentul. Este o metodă noninvaziva, cu excepția necesității de slefuire la unele tipuri de fațete, care poate reduce riscurile și nemulțumirile ulterioare, oferind totodată o soluție estetică.

Este extrem de important să respectăm toate recomandările medicului stomatolog atunci când vine vorba de aplicarea și întreținerea fațetelor dentare. Acestea sunt o opțiune excelentă pentru a obține o imagine perfectă a dinților noștri, oferindu-le o estetică impecabilă. Fațetele dentare sunt realizate din materiale de cea mai înaltă calitate, astfel încât să se potrivească perfect cu dinții noștri naturali. Ele sunt aplicate pe suprafața dinților aducând o îmbunătățire semnificativă a felului în care arată zâmbetul nostru.

Igienă dentară corectă prelungește durata de viață a fațetelor dentare. 

Lucruri generale de reținut despre fatete dentare

Înainte de a începe procedura de aplicare a fațetelor dentare Pentru fațetelor dentare ceramice și din zirconiu, este esențială o bună discuție cu medicul dentist despre procesul de slefuire și posibilele implicații., este esențial să efectuați o evaluare orală completă și să discutați cu medicul stomatolog despre așteptările și opțiunile dvs. Acesta va putea oferi informații și sfaturi relevante și va recomanda soluția cea mai potrivită pentru dvs. Daca aveți dinți lipsa, încă se pot pune fatete dentare și când unul dintre aceștia lipsește dar să nu fie într-o zona vizibila.

Fațetele dentare din porțelan rezistă zeci de ani fără a se decolora sau deteriora în vreun fel, Dacă decideți să vă puneți fațete dentare ceramice, veți beneficia de avantajele durabilității și aspectului natural pe termen lung, inclusiv reducerea riscului de carii dentare sub fațete. Acestea rezistă la trecerea timpului, păstrându-și strălucirea și culoarea inițială. Cu toate acestea, este important să acordați o atenție specială igienei orale zilnice și vizitelor regulate la dentist pentru a menține sănătatea și aspectul dentar impecabil.

Deși fațetele dentare ceramice pot părea mai costisitoare decât alte opțiuni de restaurare dentară, investiția într-un zâmbet perfect merită în întregime. Acestea sunt o soluție durabilă  pentru îmbunătățirea aspectului dinților, oferindu-vă încrederea de care aveți nevoie și un motiv în plus să zâmbiți. Aplicarea fațetelor dentare este un proces relativ simplu, care poate fi finalizat în câteva ședințe la cabinetul medicului stomatolog.

Acestea sunt realizate în funcție de forma și culoarea dinților noștri, astfel încât să fie cât mai potrivite și să se încadreze perfect în armonia feței noastre. Este important să colaborăm îndeaproape cu medicul nostru stomatolog pentru a ne asigura că rezultatul final este unul satisfăcător.

Odată aplicate, fațetele dentare sunt potrivite și durabile, rezistând foarte bine la uzura zilnică și exercitându-și funcția timp îndelungat. Cu toate acestea, este necesar să acordăm o atenție deosebită igienei orale și să respectăm întocmai regulile de îngrijire recomandate de medicul stomatolog. Astfel, vom putea bucura de toate beneficiile estetice și funcționale oferite de fațetele dentare într-un mod durabil și eficient. Întreținerea corectă a fațetelor dentare implică o igienă dentară riguroasă.

Curățarea regulată și corectă a dinților dar și a fațetelor dentare ajută la prevenirea acumulării plăcii dentare, care pot afecta aderența și integritatea fațetelor. Periajul zilnic și utilizarea atei dentare sunt esențiale pentru îndepărtarea reziduurilor alimentare și a bacteriilor din zona fațetelor.

Pe lângă igienă orală adecvată, este important să evităm obiceiuri nocive, cum ar fi mestecatul de obiecte tari sau zgârierea dinților. Asemenea comportamente pot pune în pericol fațetele dentare și pot duce la căderea lor prematură. Comparativ cu alte opțiuni de îmbunătățire a aspectului dintilor, cum ar fi implanturile dentare sau coroanele dentare, aplicarea fatetelor dentare nu necesită o îndepărtare semnificativă a structurii dinților naturali. În general, procesul este nedureros și nu necesită anestezie. 

Cu toate acestea, există și dezavantaje ale fatetelor dentare. Procesul inițial poate fi costisitor, iar unele asigurări dentale nu acoperă complet cheltuielile. De asemenea, fatetele dentare pot fi fragile și pot necesita înlocuire sau reparare în timp. În unele cazuri, pot apărea sensibilitate dentară sau pot apărea leziuni ale gingiilor ca urmare a aplicării fatetelor.

În concluzie, fațetele dentare pot fi o soluție excelentă pentru a obține un zâmbet frumos, fără probleme de aliniere și un aspect estetic îmbunătățit al dinților naturali. Cu toate acestea, este important să luați în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele acestui procedeu, inclusiv slefuirea, pretul fatetelor dentare și impactul asupra dinților naturali, înainte de a decide dacă este potrivit pentru dumneavoastră.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!