.st0{fill:#FFFFFF;}

Invață despre disjunctor în 4 pași 

 noiembrie 22, 2023

Disjunctorul reprezintă un dispozitiv ortodontic inovator, esențial în corectarea problemelor de aliniere dentară. Acesta devine un aliat crucial în cazul în care este necesară extinderea arcadei maxilare pentru a permite poziționarea corectă a dinților. Aparatul poate fi aplicat în două variante: cu gutiere, lipit pe dinții posteriori, sau cu inele, fixat pe premolari și primii molari. Procesul inițial poate genera un disconfort ușor, însă acesta este normal și temporar. 

Atunci când pacientului i se recomandă un disjunctor, informațiile esențiale sunt cheia pentru înțelegerea beneficiilor aduse de acest dispozitiv, de aceea vă punem la dispoziție acest articol.

Ce Este un Disjunctor și Cum Funcționează?

Un disjunctor ortodontic, cunoscut și sub denumirea de aparat de lărgire a maxilarului, este un dispozitiv specializat cu rolul esențial de a crea spațiu adițional în cavitatea orală. Principala funcție a acestui aparat ingenios constă în lărgirea maxilarului prin separarea suturii din mijlocul palatului, o acțiune care aduce beneficii semnificative în obținerea unui zâmbet armonios și sănătos.

Disjunctorul își atinge scopul prin inducerea unei forțe controlate asupra suturii palatine, permițând astfel osului să creeze spațiu suplimentar. Această acțiune este crucială pentru poziționarea adecvată a dinților în cavitatea orală. Prin lărgirea maxilarului, disjunctorul facilitează încadrarea corespunzătoare a arcadei superioare, asigurând o aliniere corectă a dinților față de arcadele inferioare.

Prin crearea unui spațiu suplimentar, disjunctorul oferă avantaje considerabile pentru pacienți. În primul rând, acest spațiu suplimentar permite dinților să se poziționeze în mod corespunzător, evitând suprapuneri sau alinieri incorecte. Aceasta nu doar contribuie la un aspect estetic plăcut, dar și la o funcționalitate mai bună a sistemului dento-maxilar.

De asemenea, spațiul adițional creat de disjunctor este benefic în tratamentul ortodontic, oferind mai multă flexibilitate în utilizarea altor dispozitive sau aparate pentru corectarea poziției dentare. Un zâmbet aliniat corect nu doar îmbunătățește estetica facială, ci și susține sănătatea generală a cavității orale.

Prin permiterea arcadei superioare să încadreze corespunzător arcadea inferioară, disjunctorul contribuie la o aliniere perfectă a dinților în timpul mușcăturii. Acest echilibru armonic este esențial nu doar pentru un aspect plăcut, ci și pentru funcționalitatea optimă a sistemului dento-maxilar.

Tipuri de Disjunctoare

Cu Gutiere

 • Acest tip de disjunctor este fixat pe dinții posteriori și înconjoară atât fețele exterioare ale acestora, cât și suprafața pe care mușcăm. După aplicare, dintii frontali nu mai intră în contact așa cum făceau anterior.

Cu Inele

 • În cazul pacienților adolescenți și adulți, care au toți dinții permanenți, disjunctorul este fixat pe premolari și primii molari prin intermediul inelelor metalice. Ambele tipuri de aparate transmit forțele necesare prin intermediul unui șurub.


Adaptarea la Disjunctor: Sfaturi Utile

Primele zile după aplicarea disjunctoarelor pot fi provocatoare, însă cu răbdare și o atitudine pozitivă, pacienții se pot adapta rapid la acest nou aparat ortodontic. Este normal să simțiți o ușoară sensibilitate, care poate fi ameliorată cu ajutorul antiinflamatoarelor precum paracetamolul sau ibuprofenul.

Deoarece dintii nu mai sunt în contact așa cum erau înainte de tratament, alimentația poate deveni dificilă la început. Pacienții pot simți că există contacte doar în anumite zone, iar acestea pot fi mai strânse pe o parte. Cu fiecare deschidere a șurubului, mușcătura se va schimba continuu, iar acest lucru este un proces normal. În timp, alimentația se va normaliza.

Un aspect deosebit de important este igiena orală. Disjunctorul poate favoriza acumularea de plăci bacteriene, iar un periaj necorespunzător poate duce la gingivită. De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită zonelor dintre aparat și gingie, atât pe exterior, cât și pe interior.

Adoptarea unui disjunctor în tratamentul ortodontic poate reprezenta o perioadă de ajustare pentru pacient. Pentru a facilita această tranziție și a asigura o experiență cât mai confortabilă, iată câteva sfaturi utile:

 • Răbdare în Primele Zile: Primele zile de purtare a acestor disjunctoare pot fi mai provocatoare, iar adaptarea poate necesita timp. Fiți răbdători și oferiți-vă timp să vă obișnuiți cu noul dispozitiv ortodontic.
 • Uz gradual: Dacă disjunctorul este ajustabil, respectați programul de activare stabilit de medicul ortodont. Evitați modificările bruște și permiteți osului să se extindă într-un mod controlat pentru a minimiza disconfortul.
 • Gestionarea Disconfortului: Ușoarele senzații de presiune sau disconfort sunt normale în timpul ajustărilor. Utilizați analgezice recomandate de medic pentru a calma disconfortul și întrebați-l cu privire la orice nelămuriri.
 • Exersați Vorbitul: În primele 24-72 de ore, vorbirea poate fi afectată. Exersați vorbitul cu voce tare pentru a vă adapta mai rapid și a vă recăpăta încrederea.
 • Îngrijirea Riguroasă: Datorită spațiilor create, alimentele pot rămâne între disjunctor și palat. Efectuați o igienă orală riguroasă, folosind periuța și ața dentară corect, pentru a preveni acumularea de plăci bacteriene.
 • Vizite Regulate la Medic: Programați-vă regulat vizitele la medicul ortodont pentru monitorizarea progresului și ajustările necesare. Comunicarea deschisă cu medicul vă va asigura un tratament eficient și lipsit de complicații.

Durata și Rezultatele Tratamentului

Durata tratamentului cu disjunctor este un aspect crucial în procesul ortodontic, iar aceasta poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient. Este imperativ să se înțeleagă că fiecare caz este unic, iar medicul ortodont va stabili durata optimă în conformitate cu particularitățile ortodontice specifice.

Factori care Influentează Durata Tratamentului cu Disjunctor

 1. Gradul de Lățire Necesar: Un factor determinant în stabilirea duratei tratamentului este gradul de lățire necesar pentru a atinge obiectivele ortodontice. Cazurile mai complexe, care necesită o lățire semnificativă, pot implica o perioadă mai îndelungată de tratament.
 2. Răspunsul Individual la Tratament: Fiecare pacient reacționează diferit la tratamentul cu disjunctor. Răspunsul individual poate fi influențat de factori precum vârsta, sănătatea generală a gingiilor, și respectarea instrucțiunilor de îngrijire orală.
 3. Colaborarea Pacientului: Implicarea activă a pacientului în tratament joacă un rol esențial în durata acestuia. Respectarea recomandărilor medicului ortodont, utilizarea corectă a disjunctoarelor și o igienă orală corespunzătoare sunt factori cheie pentru succesul tratamentului.

Respectarea Recomandărilor, Cheia Succesului

Pentru a asigura rezultatele dorite și pentru a menține sănătatea gingiilor, este esențial ca pacientul să respecte cu strictețe recomandările medicului ortodont. Aceste recomandări pot include:

 1. Programul de Activare a Disjunctorului: Dacă disjunctorul este ajustabil, medicul ortodont va stabili un program specific de activare a acestuia. Respectarea acestui program este crucială pentru atingerea obiectivelor de lățire.
 2. Practici de Igienă Orală Riguroase: Deoarece disjunctorul poate crea spații unde alimentele se pot acumula, o igienă orală riguroasă este esențială. Periajul corect și utilizarea aței dentare sunt aspecte cheie pentru menținerea sănătății gingiilor.
 3. Vizitele de Monitorizare: Medicul ortodont va programa vizite regulate pentru a monitoriza progresul tratamentului și pentru a face eventuale ajustări. Este important ca pacientul să nu neglijeze aceste vizite, contribuind astfel la optimizarea rezultatelor.

Concluzie

În concluzie, disjunctorul reprezintă o componentă esențială în domeniul ortodonției, facilitând obținerea unui zâmbet armonios și sănătos. Prin colaborarea strânsă între medicul ortodont și pacient, durata tratamentului cu disjunctor poate fi eficient gestionată, asigurând nu doar rezultatele estetice dorite, dar și sănătatea gingiilor pe termen lung.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!