.st0{fill:#FFFFFF;}

Cati dinti are un om: 28 sau 32? 

 decembrie 3, 2023

Cati dinti are un om?

Fiecare dintre noi s-a întrebat, la un moment dat, cati dinti are un om și cum se schimbă această cifră de-a lungul vieții.  Haideți să explorăm împreună aceste secrete și să înțelegem de ce numărul de dinți nu este același pe tot parcursul vieții.

Pe scurt răspunsul la întrebarea "Cati dinti are un om?" este: copiii au 20 de dinți, iar adulții au 32 de dinți. Adevărul este că numărul de dinți pe care îi ai depinde de câțiva factori: vârstă și prezența anumitor condiții. După cum știi, copiii și adulții au, de fapt, seturi diferite de dinți iar numărul lor variază. Pe măsură ce citești în continuare, vom analiza diferențele dintre dinții copiilor și cei ai adulților, precum și condițiile care afectează numărul de dinți pe care îi ai.

Dinții de lapte

Pentru cei mici, aventura dinților începe în jurul vârstei de șase luni, odată cu perioada de erupție dentară. Acești primi dinți sunt cunoscuți sub denumirea de dinți de lapte, dinți primari sau, tehnic vorbind, dinți decizionali. După cum știi, aceștia cad în cele din urmă și sunt înlocuiți de dinții permanenți. Copiii au în total 20 de dinți de lapte, 10 sus și 10 jos. Aceștia apar înainte de vârsta de trei ani și reprezintă o bază pentru dezvoltarea ulterioară a dinților permanenți.

Este esențial să ne amintim că, deși dinții de lapte sunt temporari, ei necesită îngrijire corespunzătoare. Curățarea gingiilor bebelușului cu un șervețel curat și umed înainte de apariția primului dinte este un obicei bun. După erupția primului dinte, părinții pot începe periajul cu o periuță de dinți pentru sugari și o cantitate mică de pastă de dinți. Utilizarea aței dentare devine necesară pe măsură ce dinții de lapte încep să se atingă.

Este important de menționat că dacă dinții de lapte cad, asta nu înseamnă că nu au nevoie de îngrijire precum cei permanenți. Rutinele de îngrijire orală ar trebui să înceapă înainte ca primul dinte al bebelușului să apară. Acest lucru poate fi făcut prin ștergerea gingiilor bebelușului cu un șervețel curat și umed. Odată ce apare primul dinte, părinții pot peria dinții bebelușului cu o periuță de dinți pentru sugari și o cantitate mică de pastă de dinți. Utilizarea aței dentare poate începe atunci când dinții bebelușului se ating.

Dinții permanenți

Atunci când apar dinții permanenți, există mai mult spațiu în gură și mai mulți dinți. Câți dinți au adulții? Majoritatea adulților au 32 de dinți, adică cu 12 dinți mai mulți decât copiii! Din acești 32 de dinți, există 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari, inclusiv 4 dinți de minte. Este foarte obișnuit ca adulții să își scoată dinții de minte pentru că nu întotdeauna există suficient spațiu pentru ca aceștia să crească confortabil sau fără a provoca deplasarea altor dinți. Majoritatea oamenilor au o gamă completă de dinți permanenți până când ajung la adolescență.

dinti


Condiții care afectează cati dinti are un om

Pierderea dinților este o condiție surprinzător de comună, iar boala parodontală (cunoscută și sub denumirea de boală a gingiilor) este principala cauză a pierderii dinților la adulți. Alte motive pentru pierderea dinților:

  • Boala Parodontală (Gingivita și Parodontita): Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților este boala parodontală. Aceasta afectează gingiile și țesuturile de suport ale dinților, putând duce la slăbirea structurii dintelui și, în cele din urmă, la pierderea acestuia.
  • Cariile Dentare: Caria dentară, sau deteriorarea dinților cauzată de bacterii și acizi, poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată corespunzător. Igiena orală deficitară și consumul excesiv de zahăr sunt factori care contribuie la apariția cariilor.
  • Displazia Ectodermică: Această tulburare genetică poate afecta dezvoltarea dinților, determinând lipsa sau prezența anormală a acestora. Este o condiție rară, dar poate avea un impact semnificativ asupra numărului și aspectului dinților.
  • Refluxul Gastroesofagian: Acidul gastric care ajunge în cavitatea bucală în urma refluxului gastroesofagian poate provoca eroziunea dinților. În timp, aceasta poate duce la pierderea dinților și la alte probleme dentare.
  • Agenesia Dentară: Această condiție genetică se referă la absența totală sau parțială a dinților.Aceasta poate apărea fie ca absența tuturor dinților, fie ca absența a 1 până la 6 sau mai mulți dinți. Această condiție este genetică și rară.
  • Traume Dentare: Accidentele sau traumele la nivelul maxilarelor pot duce la pierderea unuia sau mai multor dinți. O lovitură puternică sau un impact direct pot afecta structura și sănătatea dinților.

Apoi, există circumstanțe în care apar dinți în plus, cunoscuți sub denumirea de dinți supernumerari, și aceștia pot influența cati dinti are un om. Printre aceștia, cel mai comun tip de dinte supernumarar este un incisiv suplimentar situat între cei doi incisivi centrali. Acest fenomen poate avea diverse consecințe asupra alinierii și structurii dentare.

Dinții supernumerari pot să apară ca rezultat al unor factori genetici sau pot fi influențați de anumite condiții de sănătate. Acești dinți suplimentari pot să fie prezentați în diverse zone ale arcadei dentare și pot varia în formă și dimensiune.

Impactul acestor dinți supernumerari poate fi variat. În unele cazuri, ei pot să nu provoace disconfort sau probleme majore, iar un medic dentist poate decide să-i lase nedisturbați. Însă, în alte situații, prezența lor poate afecta alinierea dintilor existenți, pot crea spații suplimentare între dinți sau pot cauza alte probleme ortodontice.

Tratamentul dinților supernumerari depinde de situația specifică a fiecărui pacient. În unele cazuri, poate fi necesară extragerea lor pentru a preveni eventualele complicații. Un medic dentist calificat poate evalua situația și poate recomanda un plan de tratament adecvat pentru a asigura sănătatea generală și alinierea corectă a dinților. Este important să se acorde atenție oricăror modificări sau apariții neobișnuite în ceea ce privește dinții și să se solicite consultul profesional atunci când este necesar.

Concluzie

Acum știi informații despre cati dinti are un om. În mod obișnuit, copiii au 20 de dinți, iar adulții au 32 de dinți (28 dacă se îndepărtează dinții de minte). Amintește-ți că fiecare dintre aceștia are nevoie de îngrijire, chiar și dinții de lapte. Există și cazuri în care numărul de dinți variază, ca rezultat al pierderii de dinți, ageneziei dentare sau a prezenței unor dinți în plus. Așadar, menține-ți igiena orală indiferent de câți dinți ai. Acest lucru va contribui la asigurarea sănătății și fericirii dinților tăi. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!