.st0{fill:#FFFFFF;}

Candidoza bucala: simptome si tratament 

 ianuarie 3, 2024

Simptome si tratament pentru candidoza bucala

Ce este candidoza bucala?

Candidoza bucală, cunoscută și sub denumirea de muguet oral sau aftă, este o infecție fungică care afectează gură și gâtul și poate include plăci albe sau roșii în gură, durere la înghițire sau senzație de arsură. Această infecție este cauzată de ciuperca Candida albicans, care se găsește în mod normal în gură în cantități mici, dar care poate crește în exces în anumite circumstanțe, cum ar fi sistemul imunitar slăbit sau utilizarea prelungită a antibioticelor.

Tratamentul pentru candidoza bucală poate implica antifungice administrate oral sau local, cum ar fi clotrimazolul sau fluconazolul. Este important să consulți un medic pentru a confirma diagnosticul și pentru a primi tratamentul adecvat în funcție de gravitatea infecției. De asemenea, anumite măsuri de igienă orală și evitarea factorilor de risc pot ajuta la prevenirea recurenței candidozei bucale. 

 Candidoza bucală: complicații

Candidoza bucală este o infecție fungică care poate afecta gura și gâtul, cauzată de ciuperca Candida albicans și mai poarta denumirea de aftă. În general, această infecție poate fi tratată cu succes cu medicamente antifungice, însă în unele cazuri pot apărea complicații. Printre acestea se numără răspândirea infecției în zona gâtului și esofagului, determinând dificultăți în înghițire și durere la înghițire.

De asemenea, candidoza bucală netratată poate duce la apariția leziunilor cronice la nivelul mucoasei bucale și poate afecta calitatea vieții pacientului. În cazul pacienților cu un sistem imunitar compromis, cum ar fi cei care urmează chimioterapie sau au infecție cu HIV, candidoza bucală poate cauza complicații grave și poate răspândi infecția în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii sau tractul digestiv. De aceea, este important ca acești pacienți să primească tratament prompt și să fie monitorizați îndeaproape de către medici. 

Ce tipuri de candidoza bucala exista?

Candidoza bucală este o afecțiune cauzată de creșterea excesivă a unei ciuperci numite Candida în gură și pe limbă. Există mai multe tipuri de candidoză bucală, fiecare având simptome și severitate diferite.

  • Candidoza pseudo membranoasă este cea mai comună formă și se caracterizează prin prezența unor patch-uri albe sau galbene pe limbă, pe cerul gurii sau pe interiorul obrajilor.
  • Candidoza atrofică apare atunci când mucoasa gurii devine subțire și uscată, uneori provocând dureri și senzații de arsură.
  • Candidoza eritematoasă se manifestă prin pete roșii pe limbă și pe cerul gurii și poate fi însoțită de senzație de arsură sau disconfort.
  • Candidoza hiperplazică se caracterizează prin creșterea excesivă a țesutului
  • Candidoza cronica, care poate afecta atât gura cât și gâtul.

Este important să obțineți un diagnostic precis de la un medic pentru a primi tratamentul potrivit în funcție de tipul de candidoză bucală de care suferiți. 

Oral Thrush 2 1200x900 1

Care sunt simptomele candidozei bucale?

Simptomele specifice ale candidozei bucale includ apariția unor leziuni albe sau gălbui pe limbă, pe partea interioară a obrajilor, pe cerul gurii sau pe gât, care pot fi dureroase sau pot sângera ușor atunci când sunt zgâriate sau îndepărtate. De asemenea, persoanele afectate pot resimți senzație de arsură sau disconfort în gură, gust neplăcut sau modificat, și pot avea dificultăți în înghițirea alimentelor.

Candidoza bucală poate fi cauzată de utilizarea prelungită a antibioticelor, de diabet, de fumat sau de purtarea prelungită a protezelor dentare. Este important să consultăm medicul dentist sau medicul de familie în cazul în care observăm aceste simptome, pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat. Ignorarea candidozei bucale poate duce la complicații, cum ar fi răspândirea infecției în alte părți ale corpului sau apariția unor afecțiuni mai grave. 

Simptomele candidozei bucale includ senzația de arsură sau iritație în gură, durere la înghițire, gust neplăcut în gură, precum și prezența unor pete albe sau roșii pe limbă, cerul gurii sau pereții interiori ai obrajilor. Acest tip de infecție fungală poate apărea și se poate agrava în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, precum cei care suferă de HIV/SIDA sau care urmează tratamentele de chimioterapie. Alți factori de risc includ utilizarea prelungită a antibioticelor, diabetul zaharat, sarcina, fumatul sau utilizarea regulată a corticosteroizilor.

Este important să consultați un medic dentist sau un medic specialist ORL dacă prezentați astfel de simptome și să nu încercați să tratați candidoza bucală acasă fără recomandarea unui profesionist. În general, tratamentul constă în administrarea de antifungice sub formă de pastile, geluri sau loțiuni, în funcție de severitatea infecției.  De asemenea, este important să aveți grijă de igiena orală, să evitați consumul de alimente dulci sau fermentate care ar putea agrava infecția și să vă asigurați că utilizați o periuță de dinți curată și sănătoasă.

De asemenea, este recomandat să evitați consumul de alcool și fumatul, deoarece aceste obiceiuri pot agrava simptomele. În plus, este important să vă tratați și să vă monitorizați afecțiunile medicale subiacente, cum ar fi diabetul zaharat sau HIV/SIDA, pentru a reduce riscul de infecții recurente. Candidoza bucală poate fi o afecțiune neplăcută și dureroasă, dar poate fi tratată eficient sub supraveghere medicală adecvată. Este important să consultați un medic dacă prezentați simptomele candidozei bucale și să urmați sfatul și tratamentul recomandat de către profesioniști. 

Cum afectează candidoza bucala sistemul imunitar?

Candidoza bucală poate afecta sistemul imunitar în mai multe moduri. Infecția cu drojdie Candida poate determina o reacție inflamatorie în cavitatea bucală, ceea ce poate duce la creșterea cantității de celule imunitare care luptă împotriva infecției. Acest lucru poate suprasolicita sistemul imunitar și poate afecta capacitatea acestuia de a lupta împotriva altor infecții.

De asemenea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau cei care urmează un tratament cu medicamente imuno supresoare, sunt mai susceptibile să dezvolte candidoză bucală. Infecția cu drojdie poate, de asemenea, determina scăderea nivelului de imunoglobulină A, un anticorp responsabil pentru protejarea mucoasei cavității orale împotriva infecțiilor.

Toate aceste efecte pot face ca sistemul imunitar să fie mai predispus la alte infecții și să aibă o rezistență scăzută în fața agenților patogeni. Este important să tratăm cu seriozitate candidoza bucală și să luăm măsuri pentru a menține un sistem imunitar sănătos. 

Care sunt simptomele severe la candidoza bucala?

Simptomele severe ale candidozei bucale pot varia considerabil de la o persoană la alta, dar există câteva semne comune pe care oamenii le pot experimenta. Acestea includ leziuni albe, cremoase în gură sau pe limbă, care pot sângera ușor dacă sunt deranjate sau zgâriate. De asemenea, poate fi prezentă o senzație de durere sau arsură, mai ales în timpul mâncării sau al băutului.

Alte simptome pot include o senzație de bumbac în gură, dificultăți de înghițire (disfagie) și pierderea gustului. În cazurile severe, infecția se poate răspândi în esofag, cauzând durere sau dificultăți la înghițire, responsabile de pierderea în greutate. În plus, candidoza bucală netratată poate duce la răspândirea infecției către alte părți ale corpului, cât și dezechilibre ale microbiotei orale. 

Cum se poate trata candidoza bucala?

Diagnosticul candidozei bucale

Diagnosticul candidozei bucale este un proces care se bazează pe evaluarea clinică a pacientului și pe analiza detaliată a simptomelor. Simptomele tipice ale candidozei bucale includ durere în gură, prezența unui strat cremos pe limbă sau pe mucoasa orală, fisuri la colțurile gurii și dificultăți la înghițire. Diagnosticul este confirmat prin realizarea unui exudat orofaringian și examinarea microscopică pentru identificarea ciupercii.

Tratamentul constă în administrarea unor antifungice orale. Este esențial ca persoanele cu sistem imunitar slăbit să cunoască simptomele și să caute asistență medicală imediată pentru a preveni complicațiile. Procedurile de diagnostic pot include:

  1. Examinarea clinică: Medicul stomatolog va efectua o examinare amănunțită a gurii pentru a observa leziunile caracteristice ale candidozei bucale, cum ar fi plăcile albe, roșii sau leziunile iritate.
  2. Frotiu bucal: Se poate lua un frotiu sau o probă de celule de pe zona afectată a gurii pentru a fi examinată la microscop. Acest lucru poate dezvălui prezența ciupercii Candida.
  3. Cultură: Dacă este necesar, se poate efectua o cultură dintr-o probă prelevată din gură. Aceasta implică plasarea probei pe un mediu de cultură pentru a promova creșterea ciupercii și identificarea speciei.
  4. Teste de sânge: În cazuri mai severe sau atunci când candidoza bucală este asociată cu alte probleme de sănătate, medicul ar putea recomanda teste de sânge pentru a evalua starea generală de sănătate și pentru a exclude alte afecțiuni.

Administrarea tratamentului pentru candidoza bucala

Administrarea tratamentului pentru candidoza bucala presupune o strategie complexă care se bazează pe un amestec de medicamente antifungice și igiena orală riguroasă. Această micoza orală, este o infecție fungală care afectează mucoasa bucală, provocată de supercreșterea ciupercii Candida. Tratamentul pentru candidoza orală include utilizarea de antifungice orale sau de topice, precum clotrimazolul sau nistatina, care inhibă dezvoltarea ciupercii Candida.

De asemenea, există și opțiuni de tratament naturiste, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Pe lângă administrarea tratamentului medicamentos, este esențială menținerea unei igiene orale corespunzătoare, prin periajul regulat al dinților și utilizarea apei de gură antiseptice. În cazurile severe, poate fi necesară o intervenție stomatologică pentru a elimina orice factori contributivi la infecție. În tot acest timp, pacientul trebuie să se abțină de la fumat și de la consumul de alimente sau băuturi care pot irita mucoasa bucală. 

 Tratament candidoza bucala

Tratamentul pentru candidoza bucala poate varia in functie de gravitatea infectiei. In majoritatea cazurilor, medicul va prescrie un tratament antifungic sub forma de pastile sau solutii pentru clatirea gurii. Este important sa se respecte cu strictete instructiunile medicului si sa se termine intregul ciclu de tratament pentru a preveni recidiva infectiei.

Prin urmare, in timpul tratamentului este recomandat evitarea consumului de alimente sau lichide care pot irita mucoasa gurii, precum si mentinerea unei bune igiene orale. Daca simptomele persista sau se inrautatesc, este important sa se consulte din nou medicul pentru a primi un alt tratament sau pentru alte investigatii. Este important sa se urmeze cu strictete recomandarile medicului pentru a trata eficient candidoza bucala si a preveni complicatii. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!