.st0{fill:#FFFFFF;}

Aparate Dentare Invizibile: 15 întrebări comune 

 septembrie 29, 2023

Aparate dentare invizibile

Întrebări și răspunsuri frecvente

Știai care sunt cazurile când putem folosi tratamente cu aparate dentare invizibile?

  • Înghesuirea dentară: Atunci când dinții sunt aglomerați sau au spații mici între ei. 
  • Dinți strâmbi sau rotiți: Pentru a corecta poziționarea incorectă a dinților care pot fi înclinați sau rotiți. 
  • Dinți separati: Când există spații mari între dinți care trebuie închise. 
  • Mușcătură inversată: Când dinții din partea de sus se suprapun peste cei din partea de jos, ceea ce duce la o mușcătură inversată. 
  • Mușcătură deschisă: Când dinții nu se întâlnesc corect atunci când muști. 
  • Supra-acoperire (overbite): Când dinții din partea de sus se suprapun prea mult peste cei din partea de jos. 
  • Mușcătură inversă (underbite): Când dinții din partea de jos sunt în fața celor din partea de sus în timpul mușcării.
  • Probleme estetice: Pentru îmbunătățirea aspectului zâmbetului, chiar și atunci când problemele ortodontice nu sunt grave.

Aparatelele dentare invizibile au devenit cel mai căutat tratament pentru corectarea poziției dinților în ultimii ani nu doar la populația adultă: tot mai mulți tineri și adolescenți optează pentru tratamentele transparente pentru a obține un zâmbet perfect.

Cu toate acestea, încă există multe întrebări cu privire la acest tip de tratament ortodontic. În acest articol, voi răspunde la cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la pacienții mei în timpul consultației inițiale.

1. Este tratamentul ortodontic invizibil la fel de eficient ca un tratament ortodontic tradițional?

Da, acest tratament oferă rezultate excelente. În prezent, este opțiunea preferată atât de profesioniști, cât și de pacienți. Rezultatul final obținut este același, cu condiția să se respecte indicațiile profesionistului și să se poarte aliniatoarele timpul recomandat zilnic.

2. Cât durează un tratament complet cu aparate dentare invizibile?

Durata tratamentului cu ortodonție invizibilă poate fi uneori puțin mai lungă decât cea a ortodonției tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că faza finală a oricărui tratament ortodontic, numită "refinare", este puțin mai lentă în sistemele de ortodonție invizibilă. Majoritatea pacienților mei au nevoie de aproximativ 12-18 luni de tratament cu aparate dentare invizibile, cu toate că acest lucru poate varia în funcție de fiecare pacient.

3. Poate fi aplicat în toate cazurile care necesită ortodonție?

În general da, aparatele dentare invizibile pot fi folosite pentru orice problemă de poziționare a dinților, cum ar fi înghesuirea, separarea excesivă, supraacoperirea, sau suprapoziția. Cu alte cuvinte, am folosit acest tratament atât pentru corecții minore, cât și pentru tratarea cazurilor mai complexe.

4. De ce să alegi aparate dentare invizibile în loc de aparate dentare fixe?

Aliniatoarele invizibile oferă numeroase avantaje față de aparatele dentare fixe: sunt foarte confortabile, le poți scoate pentru a mânca, aliniatoarele sunt transparente și practic invizibile, sunt fabricate pe baza unor scanări digitale precise ale dinților, 

5. Este dureroasă ortodonția invizibilă?

Scopul tratamentelor ortodontice este să readucă dinții în poziția lor naturală, deci este normal să simțiți unele mici disconforturi sau senzație de presiune în primele zile ale fiecărei faze a tratamentului, disconfort care dispare rapid. Aceste disconforturi pot fi resimțite atât în ortodonția tradițională, cât și în cea invizibilă, deoarece sunt consecința mișcării dinților în sine.

6. Sunt rezultatele ortodonției invizibile durabile?

Da, rezultatele unui tratament ortodontic cu aparate dentare invizibile sunt durabile, cu condiția ca să respectați toate indicațiile pe care vi le ofer și ce alte acțiuni trebuie să întreprindeți pentru ca tratamentul să fie complet și să nu revină la situația anterioară.

7. Pot fi scoase aliniatoarele oricând se dorește?

Da, de fapt, una dintre avantajele acestui tratament este că aliniatoarele pot fi scoase pentru a mânca sau, de exemplu, pentru evenimente sociale importante. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că, dacă nu purtăm aliniatoarele cel puțin 20 de ore pe zi, tratamentul nu va fi eficient și se va prelungi în timp.

8. Pot vorbi în mod normal și coerent cu aparatul dentar invizibil?

În general, aliniatoarele nu afectează deloc modul de vorbire. Există doar o perioadă inițială de adaptare, în timpul căreia putem avea o senzație de ciudățenie din cauza faptului că avem un obiect străin în gură. Cu toate acestea, această senzație dispare în câteva zile, odată ce ne obișnuim cu aliniatoarele.

9. Poate fi folosită ortodonția invizibilă la copii?

Da, este obișnuit să se corecteze problemele de poziționare în copilărie, fie cu brackets, fie cu aparate dentare invizibile. Trebuie să avem în vedere că, în ultimul caz, aliniatoarele sunt detașabile, deci trebuie să ne asigurăm că copilul respectă timpul minim de purtare zilnic. În orice caz, la copii în urma consultării inițiale voi indica tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare copil.

10. Este nevoie de îngrijire specială când se folosesc aparate dentare invizibile?

Cele două precauții principale pe care trebuie să le avem în vedere cu privire la ortodonția invizibilă sunt să purtăm aliniatoarele timpul minim de ore pe zi indicate de dentist și să asigurăm o igienă bucală corectă după fiecare masă și înainte de a pune din nou aliniatoarele.În anumite cazuri de tratament vă voi indica dacă trebuie să avem în vedere alte aspecte sau îngrijiri speciale.

11. Se pot folosi aparate dentare invizibile dacă există o boală parodontală?

Înainte de a începe orice tratament ortodontic, este recomandabil să controlăm boala. Voi indica tratamentul prealabil în caz de boală parodontală, iar dacă este recomandabil să facem ortodonție și ce îngrijiri suplimentare trebuie să avem în vedere.

12. Dacă se folosesc aparatele dentare invizibile, vor deveni dinții murdari?

Este adevărat că un tratament ortodontic tradițional poate duce la murdărirea dinților, însă cu ortodonția invizibilă acestă problemă este evitată deoarece ele pot fi ușor îndepărtate iar igiena se face cu ușurință. De aceea, amintește-ți că igiena și curățenia dentară depind în totalitate de obiceiurile și dieta ta, deci nu uita să ai grijă de igiena dentară în mod constant.

13. Apar riscuri de leziuni, ulcerații sau iritații la aparate dentare invizibile?

Absolut deloc, ține cont că ceea ce ai în gură este un material plastic făcut la comandă după forma exactă a dinților tăi și se potrivește perfect. Deoarece nu are nici fier, nici sârmă, eviți orice risc de înțepături. Dealtfel, aceste aparate dentare invizibile nu au margini tăioase, astfel că nu vei avea niciun fel de leziuni iar riscul aparițiilor ulcerațiilor sau iritațiilor este dat la o parte.

14. Aparatelele dentare invizibile se pot folosi la orice vârstă? 

Da, orice vârstă, atât copii, adolescenți cât și adulți pot utiliza acest tip de tratament, și poate rezolva aproximativ 95% din cazurile care necesită ortodonție. Cu toate acestea, la copiii care au o mare deplasare dentară sau dinți retinuți, de obicei se recomandă utilizarea bracketurilor tradiționale. 

15. Ce se întâmplă dacă pierd un aliniator? 

Dacă se rupe sau pierde un aliniator, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să informezi cabinetul stomatologic, astfel încât, în cazul în care este necesar, să putem comanda unul nou, care nu va întârzia să ajungă. Între timp, în funcție de starea de mișcare a dinților tăi, aș putea să îți prescriu sau nu folosirea aliniatorului din pasul anterior.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!