.st0{fill:#FFFFFF;}

4 Lucruri despre Abces Dentar: Cauze, Simptome, Tratament și Prevenire 

 decembrie 17, 2023

Un abces dentar poate fi o experiență dureroasă și inconfortabilă, afectând sănătatea generală a cavității bucale. În acest articol, vom explora în detaliu cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru abcesul dentar, oferind informații utile pentru a înțelege și gestiona această problemă dentară serioasă.

Ce Este Un Abces Dentar?

Un abces dentar reprezintă o problemă dentară foarte serioasă caracterizată prin acumularea de puroi în interiorul dintelui sau în țesuturile din jurul acestuia. Această infecție poate avea origini variate, dar cele mai frecvente cauze sunt legate de cariile netratate sau de leziunile care afectează integritatea dintelui.

Cauzele Abcesului Dentar

 • Cariile netratate: Una dintre cauzele principale ale abcesului dentar este caria dentară netratată. Atunci când o carie penetrează smalțul și dentina unui dinte și ajunge la pulpa dentară (nervul și țesuturile de susținere), bacteriile încep să se multiplice, ducând la inflamație și formarea puroiului. Această inflamație și presiunea acumulată pot provoca durere intensă și disconfort.
 • Leziuni dentare: Pe lângă carii, leziunile dentare sau fisurile pot crea o poartă de intrare pentru bacterii. O lovitură puternică sau o leziune care afectează smalțul și ajunge în interiorul dintelui poate declanșa procesul infecțios, care, dacă nu este tratat la timp, poate evolua spre formarea unui abces dentar.
 • Probleme ale gingiilor: Gingiile inflamate reprezintă un factor care poate favoriza formarea unui abces dentar. Inflamația gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivită, poate crea condiții propice pentru dezvoltarea infecțiilor în cavitatea bucală. Gingiile inflamate pot prezenta leziuni mici sau sângerări, furnizând astfel o cale de intrare pentru bacterii în țesuturile gingivale și în spațiul dintre dinte și gingie. Aceste bacterii pot pătrunde mai ușor în rădăcina dintelui sau în țesuturile din jurul acestuia, contribuind la formarea abcesului. Gingiile sănătoase servesc drept barieră naturală împotriva infecțiilor. Inflamația compromite această barieră, facilitând pătrunderea bacteriilor și creșterea riscului de infecție.

Este important să se conștientizeze că un abces dentar nu se vindecă de la sine și necesită asistență medicală specializată. Tratamentul abcesului implică, de obicei, drenarea puroiului, administrarea de antibiotice pentru combaterea infecției și, în unele cazuri, intervenții dentare precum tratamentul de canal sau extracția dintelui afectat.

Prevenirea unui abces dentar se bazează pe îngrijirea orală regulată, periajul dentar adecvat, folosirea aței dentare și vizitele regulate la dentist pentru detectarea și tratarea promptă a cariilor sau leziunilor. Prin adoptarea unui regim de igienă orală adecvat și atenționarea la semnele timpurii ale problemelor dentare, putem contribui la menținerea sănătății orale și la prevenirea complicațiilor neplăcute asociate cu abcesul dentar.

Simptome Abces Dentar

 • Durere intensă: Durerea constantă este un semn obișnuit al abcesului dentar. Durerea asociată cu un abces dentar poate avea un caracter pulsant sau pulsatoriu, simțindu-se ca o bătaie la nivelul dintelui afectat. Ea poate varia în intensitate de la moderată la severă și poate fi constantă sau se poate agrava la anumite activități precum mestecarea sau consumul de alimente reci sau calde. Durerea este adesea localizată direct în jurul dintelui afectat, iar aceasta poate radia către maxilar sau ureche, contribuind la senzația de disconfort în întreaga zonă a feței.
 • Sensibilitate la temperaturi extreme: Este comun ca dinții să devină sensibili la căldură sau la frig în anumite situații. Această sensibilitate dentară poate fi cauzată de mai multe factori și poate varia în intensitate de la ușoară la severă. Iată mai multe detalii despre sensibilitatea dentară la căldură și frig:

  • Reacție la Lichide Calde: Consumul de lichide calde precum cafeaua sau ceaiul poate provoca o senzație de durere sau disconfort la dinți.
  • Durere la Consumul de Alimente Reci: Alimentele reci, cum ar fi înghețata sau băuturile răcoritoare, pot declanșa senzații dureroase la nivelul dinților sensibili.
 • Umflături sau roșeață: Inflamarea țesuturilor din jurul unui dinte reprezintă un semn clar al unei probleme dentare și poate fi asociată cu diverse condiții. Gingiile inflamate devin adesea roșii și umflate. Sângerarea la periajul dentar sau în timpul mestecării poate fi un indicator al inflamației gingivale. O formă avansată de inflamație gingivală care poate afecta țesuturile de susținere ale dinților, inclusiv osul. Poate duce la retragerea gingiilor și la formarea de buzunare gingivale.
 • Gust neplăcut: Prezența puroiului acumulat în zona dinților poate fi asociată cu un gust neplăcut.  Bacteriile din puroi pot contribui la descompunerea materiilor organice, generând compuși cu gust neplăcut. Atunci când se formează puroi în spațiile interdentare sau în jurul gingiilor, acesta poate fi deglutit, contribuind la gustul neplăcut.
 • Miros neplăcut: La fel mirosul neplăcut al respirației poate fi un semnal de alarmă. Acest fenomen indică, în general, o infecție sau inflamație în cavitatea orală și poate afecta calitatea respirației. Bacteriile care se descompun în puroi pot genera compuși volatili cu un miros neplăcut, afectând astfel mirosul respirației. Un miros persistent al respirației, cunoscut sub numele de halitoză, poate fi un simptom al infecțiilor orale asociate cu puroiul.

Tratament Abces Dentar

 • Drenaj: Pentru a elimina puroiul acumulat într-un abces dentar, este adesea necesar să se efectueze drenajul abcesului. Acest proces reprezintă o procedură medicală esențială, care are ca scop evacuarea puroiului și reducerea presiunii în interiorul dintelui sau al țesuturilor înconjurătoare.
 • Tratament antibiotic:
  Antibioticele reprezintă o opțiune terapeutică frecventă pentru combaterea infecției asociate cu abcesul dentar. Aceste medicamente sunt prescrise de către profesioniștii din domeniul sănătății pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor responsabile de infecție și pentru a preveni răspândirea acesteia în alte zone ale organismului. Administrarea antibioticelor poate fi asociată cu alte proceduri, precum drenajul abcesului sau tratamentul endodontic, pentru a asigura o abordare completă și eficientă a problemei.

 • Tratament endodontic: Un tratament de canal reprezintă o procedură odontologică necesară în cazul unui dinte afectat sever de carie sau de o infecție care a ajuns la pulpa dentară. Scopul principal al acestui tratament este de a salva dinte, prevenind astfel extracția și restabilind sănătatea acestuia. Dentistul poate recomanda tratamentul de canal atunci când pulpa dentară, care conține nervul și vasele de sânge, este afectată profund de carie sau de o infecție. Semnele că acest tratament ar putea fi necesar includ durere intensă, sensibilitate la temperaturi extreme și umflarea gingiilor în zona dintelui afectat.
 • Extracție: În situațiile în care un dinte este afectat grav și tratamentele conservatoare nu mai sunt viabile, poate fi necesară extracția dintelui afectat. Extracția reprezintă îndepărtarea completă a dintelui din cavitatea orală și poate fi o soluție inevitabilă în anumite cazuri. Dacă o carie a afectat profund structura dintelui și nu mai poate fi restaurată prin tratamente precum obturațiile sau coroanele dentare. Atunci când o infecție dentară a progresat și nu poate fi controlată prin tratamentul cu antibiotice sau tratamentul de canal la fel se poate recomanda extractia. La fel, dacă un dinte a suferit un traumatism sever, precum o fractură extinsă sau o lovitură puternică care afectează radacina.

Cum se Poate Preveni un Abces Dentar

 • Igiena orală riguroasă: Un periaj regulat și utilizarea aței dentare sunt practici esențiale pentru menținerea unei sănătăți dentare optime și prevenirea formării cariilor. În multe cazuri, o curățare profesională efectuată de un dentist este necesară pentru a elimina acumularea de placa dentară și puroiul. Periajul regulat și folosirea aței dentare ar trebui să fie o parte constantă a rutinei de igienă orală. Consistența în practicarea acestor obiceiuri este cheia prevenirii cariilor.
 • Vizite regulate la dentist: Examinările periodice efectuate de un medic dentist reprezintă un aspect crucial al menținerii sănătății orale, având capacitatea de a depista problemele în stadii incipiente. El poate identifica zonele cu demineralizare sau leziuni minore ale smalțului, prevenind evoluția acestora către stadii mai avansate. Medicul dentist examinează obturațiile existente pentru a se asigura că acestea sunt intacte și nu prezintă semne de degradare si poate descoperi semnele precoce ale gingivitei sau parodonțitei, oferind posibilitatea intervenției prompte pentru prevenirea complicațiilor.
 • Tratarea rapidă a cariilor: Neglijarea tratamentului unei carii poate conduce la evoluția acesteia într-un abces dentar, o condiție care implică acumularea de puroi în interiorul dintelui sau în țesuturile din jurul său. Când caria nu este tratată în stadiile incipiente, bacteriile continuă să erodeze smalțul și să pătrundă în țesutul dentar mai profund. Bacteriile ajung la pulpa dentară, partea internă a dintelui care conține nervii și vasele de sânge iar inflamația și infecția pot să apară.

Concluzie

Ignorarea simptomelor unui abces dentar poate duce la complicații serioase și la pierderea dintelui afectat. Este esențial să căutăm asistență medicală imediată în cazul apariției durerii persistente sau a altor simptome asociate. Prin conștientizare, prevenție și tratament prompt, putem menține sănătatea orală și evita consecințele grave ale abcesului dentar.

Dacă te confrunți cu simptomele unui abces dentar, nu amâna programarea la dentist! Sănătatea ta orală este esențială.


Enter your text here...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

emisiuni cu doctor irinel

Contact Doctor Irinel

IPSDENT S.R.L

București , Sectorul 4, Strada Glădiței, Nr. 42, Bloc T5, Etaj 5, Ap. 504

CUI: 47629865

Str. Emanoil Porumbaru 89, sector 1, București

0744545562

contact@doctoririnel.ro

Formular contact

>
Suna!